Voluntariat per la llengua

77

EL PROGRAMA “VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA” ARRIBA A TORROELLA DE MONTGRÍ

"Voluntariat per la llengua” és un programa de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per millorar-lo.

El compromís de la parella lingüística és fer 10 hores de conversa en català durant un mínim de 10 setmanes. En aquest període la parella podrà participar en activats diverses, com ara excursions, visites culturals per la població, actes de presentació i cloenda del programa, recitals de poesia, etc. A la comarca del Baix Empordà, Palafrugell va ser el poble capdavanter que va engegar el voluntariat lingüístic l’any 2002, i ben aviat s’hi van afegir la Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Palamós i Calonge. El 2007 Sant Feliu de Guíxols també va difondre el programa i l’any passat s’hi van adherir Castell-Platja d’Aro i s’Agaró i la Tallada d’Empordà. Al llarg d’aquest temps s’han organitzat activitats diverses, com per exemple una sortida al nucli antic de Castell d’Aro, la xerrada Com fer de Catalunya casa teva a càrrec de Matthew Tree, a la Bisbal i a Palamós, una visita a l’exposició “Les aromes de la Mediterrània” i enguany una sessió de contes per a adults organitzada conjuntament amb la Biblioteca Pere Blasi, a Torroella de Montgrí. Les parelles també gaudeixen de descomptes en alguns bars i cafeteries ?a Torroella, aquest any el Bar Nafent s’ha adherit a la campanya?, amb l’objectiu de construir una xarxa d’establiments que parli en català a les persones que l’estan aprenent. A més, hi ha tot un seguit descomptes i entrades gratuïtes a museus i teatres, segons el municipi.

Enguany l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí ha difós el programa “Voluntariat per la llengua” a entitats, establiments i associacions del municipi que hi volen participar activament amb la finalitat que el català esdevingui una llengua de relació habitual per a tothom.

El 2005, el “Voluntariat per la llengua” va aconseguir el reconeixement europeu com una de les millors bones pràctiques per a l’aprenentatge de llengües. En aquests moments, el programa té ja més de 28.000 parelles, 150 de les quals s’han constituït a la nostra comarca i 25 d’aquestes s’han format a Torroella de Montgrí; hi ha implicats prop de 2.800 establiments col·laboradors, i hi col·laboren aproximadament 600 entitats i organitzacions a tot Catalunya.

Si teniu interès a participar-hi, podeu adreçar-vos a l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí (972 75 73 01 / vxl@cpnl.cat Aquest correu electrònic és protegit contra spam bots, necessiteu JavaScript habilitat per veure’l ).
Animeu-vos a formar part del “Voluntariat per la llengua”!