Noticies

67

 

00-JoanSolHa mor Joan Solà
Nascut a Bell-lloc d’Urgell, l’any 1940, mestre, professor, doctor en filologia, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, lingüista fonamental juntament amb Pompeu Fabra i Joan Corominas.
En les seves obres explorava aspectes “difícils”, de sintaxis, puntuació, normativa, Ortotipografia… entre d’altres.
Tots els qui treballem en una o altra forma per la normalització i el prestigi de la nostra llengua estem de dol. Descansi en pau.

Jornades gastronòmiques de la poma a la cuina

Durant tot el mes d’octubre els restaurants Palau lo Mirador, Picasso, Molí del Mig, Portal de Mar, Trenta Nou, La Gaviota, Medes II i Mont-Pla de Torroella i de l’Estartit han participar en la cinquena edició d’aquestes jornades promogudes per l’Ajuntament i l’Estació Nàutica Estartit-Illes Medes, per potenciar el coneixement de la gran varietat de possibilitats culinàries que ofereix la poma, amb plats, uns més tradicionals i altres més innovadors, en què n’és l’element principal.

Viabilitat econòmica de la Catalunya estat
A Casa Pastors, i organitzada pel Cercle Català de Negocis i Reagrupament Baix Empordà, tingué lloc una conferència sobre la viabilitat i possibilitat d’un estat propi per a Catalunya.

02-RecercaJornades de cultura viva. La recerca etnològica a Catalunya. Recerca i música.
Organitzada pel Museu de la Mediterrània i el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, es va desenvolupar tot el dissabte 2 d’octubre. Amb les següents aportacions:
– Els goigs: forma musical catalana culta i popular, a càrrec de Glòria Ballús Casòliva, que va disertar sobre els goigs polifònics i monofònics. El llibre vermell, i tants altres exemples, i compositors d’unes melodies que amb canvis de text honoraven diversitat de verges i sants patrons, i Anàlisi i estudi dels materials conservats, a càrrec d’Antonio Ezquerro Esteban.
– Els goigs al Lluçanès: entre la devoció i la identitat, a càrrec de Roser Reixach Brià.
– El cant tradicional polifònic en el repertori religiós i profà a l’Alt Berguedà, a càrrec d’Iris Gayete Acero, que va diferenciar els religiosos i els de taberna, al costat d’un mestre.
– Cants religiosos a l’Alt Pirineu, a càrrec de Jaume Ayats, que comprenien l’església, la plaça i la taverna.
– Històries amb nom de sardana, a càrrec de Jordi Molina: músics empordanesos, tarotes, La Lira, partitures… Bou, Vallespí, Pere Rigau, Enric Vilà, Martirià Font… Dotras, mètode de tible, de tenora… Patrimoni per recollir, restaurar i conservar.
– Veus de la Mediterrània, un cas de recerca aplicada a una exposició, una visita comentada, conferència i visita a càrrec de Jaume Ayats.
– L’escola catalana de guitarra clàssica, a càrrec de Jordi Pizarro Valero.
– Inventari i catalogació de part de la col·lecció d’instruments del Museu de l’Acordió d’Arsèguel, a càrrec de Cati Plana, de la Fundació Privada Artur Blasco.
– Estudi de l’acordió diatònic i la figura del músic individual als Pirineus, a partir del fons del Museu de l’Acordió d’Arsèguel, a càrrec de la mateixa conferenciant, Cati Plana.
– La dansa a Manresa: símbol, música, festa i cohesió social, a càrrec de Glòria Ballús Casòliva.
– Els plens de la Patum, a càrrec de Rosa Cerarols Ramírez.
Després de dinar i de la visita a l’exposició Veus de la Mediterrània, va prosseguir la jornada amb:
– La jota cantada a les terres de l’Ebre, a càrrec d’Amics i amigues de l’Ebre.
– Els cors de la Barceloneta, 50 anys d’ història d’aquest barri mariner, a càrrec de Josep Maria Solé Soldevila.
– L’Associació Obrera de Concerts, lletra i música per a mans feineres, a càrrec d’Antònia Monserrat Sanmartín. L’associació va ser fundada l’any 1925 per Pau Casals, a la Barcelona industrial i del barraquisme; va fer el primer concert el 17/XI-1919, al final de la primera guerra europea.
– El paisatge sonor de la Setmana Santa a Catalunya. Les matraques de campanar, a càrrec de Galdric Santana, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès. Per setmana Santa, “Corre que t’atrapo”.

05-ValorsCulturalsParcNaturalMontgLa integració dels valors culturals i espirituals en el nou Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Un doble esdeveniment. Presentat per Joan Surroca i Sens, que va fer una breu introducció, Josep Maria Mallarach, del Grup Especialista en Valors Culturals i Espirituals de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides (UICN), va fer una completa exposició, en l’àmbit internacional, sobre la no limitació de la protecció del parc natural del Montgrí a meres formes materials, al no incloure en el concepte de natura els valors espirituals, que gaudeixen d’ampla rellevància internacional. Un món just que valori, conservi i la integri tan la part material com l’espiritual.
Vetllant que tot l’ús dels recursos naturals sigui equitatiu i ecològicament sostenible.
Es plantejaren dues preguntes: hauria de restringir-se el tràfic rodat a l’interior del parc? Seria possible incloure una àrea protegida a la navegació a motor?
La conferència es va complementar, el matí del diumenge, amb una sortida a Santa Caterina, que tot i la pluja, va tenir amplia participació. Una quarantena de persones es van aplegar primer a la capella, en que es posaren de relleu els bens intangibles: veus, poesia, música, so de campanes, focs de llum. Posteriorment a la sala gran es va fer una xerrada. Es va parlar de la relació amb l’ermita de Santa Caterina del Sinaí, construïda per ordre santa Helena, mare de l’emperador Constantí el Gran, que perdura des del 327 dC. Segons un document, suposadament escrit per Mahoma, ell mateix va atorgar la seva protecció al monestir, després que trobés allí refugi contra els seus enemics. Protecció que ha perdurat fins avui tot i la dominació musulmana de la regió.

06-Josep Mariua Ruf- candidat per ERCEls partits van elegint els seus candidats per a les pròximes eleccions locals
L’any 2011 s’han de fer les properes eleccions municipals. I ja s’han escollit alguns dels candidats a alcaldables.

-L’assemblea local d’ERC va escollir Josep Maria Rufí, l’actual alcalde.

07-Llus candidat per UPM-La d’UPM va escollir Lluís Coll. És comerciant, president de l’Associació de Comerciants de Torroella i coneix la política local, ja que va ser regidor entre els anys 1995 i 2003.

-La de CiU va escollir Victorià (Viti) Darné. Treballa en una empresa vinculada al món de la construcció i és regidor municipal.

-Pel que fa al LEI, encara no ha escollit el seu candidat.

També s’ha començat a entreveure la possibilitat que altres formacions presentin candidatura. Entre elles la Coordinadora l’Estartit i Torroella(COET), impulsada per un grup de joves amb la determinació de treballar només pel municipi i els seus vilatans.

Pressupost municipal per al 2011
L’equip de govern d’ERC i UPM s’ha marcat com a premissa fonamental la contenció i la racionalització de la despesa en el pressupost per a l’any 2011. Així, el pressupost puja a 15,3 milions d’euros (17,9 milions el 2010), amb una inversió real de només 455.000 euros (3,2 milions el 2010). I manté la solvència econòmica amb un endeutament previst del 80% dels ingressos, quan el permès és del 110%. L’alcalde, Josep Maria Rufí, va justificar aquesta baixada per la davallada important de l’impost de béns immobles i de plusvàlues, a part de la reducció de les aportacions que fa l’Estat. La poca inversió pressupostada és per enllestir obres en curs, 120.000 € a l’Espai Ter, 110.000 € a l’arxiu municipal i 280.000€ a la remodelació del pàrquing Enric Morera. “No es fa res nou ni a Torroella ni a l’Estartit”, va manifestar l’alcalde.

LEI es planteja portar els comptes de Torroella als jutjats
L’Estartit Independent (LEI), a l’oposició a l’Ajuntament de Torroella, no descarta portar els comptes del municipi als jutjats, després que hagin detectat una falta d’inversió al poble costaner. “És una injustícia”, va afirmar el portaveu independentista Eduard Vila, que va va manifestar que “En tres anys no s’ha invertit res, ni tan sols es fa manteniment; s’han carregat l’Estartit”.

09-Joseo Gisper es retiraLa sardana, la tenora i Josep Gispert
Josep Gispert i Vila, nat a Púbol, és, sobretot, un tenora solista, a més d’instrumentista de flauta, flautí i saxo, docent i compositor de sardanes.
Va estudiar amb Ricard Viladesau, al Conservatori de Girona i al Liceu. Ha tocat a les cobles la Moderna de la Bisbal, La Principal de Llagostera, La Principal de Girona, els Montgrins, del 1975 fins l’any 1983, any en que va incorporar-se a La Principal de la Bisbal, com a tenora solista.
Ara, després de quasi vint-i-vuit anys, es retira com a instrumentista, però no com a docent. Seguirà ensenyant a l’Escola de Cobla del Conservatori i a la Conrad Saló de la Bisbal.
Esperem les seves noves sardanes, quasi sempre obligades per a tenora, ara que potser disposarà de més temps per a la composició.

Quan el cinema es fa solidari
La Fundació Oncollliga Girona, amb la col·laboració del Cine Club Torroellenc i diversos comerços del municipi, va organitzar una projecció solidària contra el càncer de la pel·lícula en català Toy Story 3, per cert molt ben recomanada per Jordi Bellapart, amb èxit evident.
Desprès de la projecció es varen poder provar uns rics tastets de xocolata.

Millora de l’enllumenat de la plaça de la Vila i de la de Pere Rigau (del Peix)
Amb un doble objectiu, fer-lo més eficient i estalvi energètic, s’ha reforçat el de la plaça de la Vila i s’han substituït les bombetes per altres de baix consum; i a la plaça del Peix s’ha fet una substitució i nova redistribució dels punt de llum existents. Una i altra han permès un estalvi total d’un 23% sobre l’anterior consum elèctric.

Concerts d’hivern al Cine Petit. Joventuts musicals
Han començat els concerts d’hivern, i Josep Lloret va assenyalar que la programació d’aquest any és molt millor encara que la d’anys anteriors. De moment, pels dos ja realitzats hem de donar-li tota la raó.

11-Ludwig trioEl primer concert va anar a càrrec del Ludwig Trio, considerat una de les joves formacions de cambra que més destaquen actualment. Format pels germans Abel Tomàs, violí, i Arnau Tomàs, violoncel, fundadors i components del Quartet Casals, i la pianista coreana Hyo-Sun Lin, amb llarga experiència musical i diferents premis a la seva interpretació, tenen com a objectiu l’aprofundiment en l‘obra de Beethoven. Varen interpretar d’aquest gran mestre, el Trio en mi bemoll, op.1núm.1, i el Trio en si bemoll major, op.97 “Arxiduc” amb evident plaer del públic assistent, vistos els aplaudiments dedicats a la seva interpretació.

12-Orquesta de Cambra Terrasa48El segon concert va anar a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa48, amb Daniel Ligorio al piano i sota la direcció de Joaquim Térmens, primer violí. L’QCT48, fundada l’any 2000, ha realitzat concerts per tot l’Estat Espanyol, ha col·laborat en produccions simfòniques i ha enregistrat per diversos segells discogràfics. En la seva actuació varen interpretar el Concert núm.1 per a piano i orquestra, (versió per a orquestra de corda), de Chopin, i el Quartet de corda núm.1 op.41 (també en versió per a orquestra de corda) de Schumann. Forts aplaudiments del públic premiaren la seva actuació.

Exposició de pintura i escultura de Josep Carrera
Tingué lloc, a la capella de Sant Antoni, la inauguració de l’exposició de pintura i escultura de Josep Carrera. Nascut a Barcelona, metge de professió i fill de Joan Carrera i Dellunder, pintor i escultor torroellenc a qui no fa un any es van dedicar els jardins que porten el seu nom.
Les seves pintures són excel·lents i les seves escultures, de dimensions físiques que hauríem de qualificar de més aviat petites; la seva realització els dóna un segell de perfecció. Una exposició digne de veure i recomanar.

14-Jornada Ernest Lluch-TaulaRodonaVII Jornada Ernest Lluch. La societat virtual
La societat virtual va ser el tema central de la VII Jornada Ernest Lluch, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Varen donar la benvinguda a l’acte Antoni Roviras, director del Museu de la Mediterrània, i Ferriol Sòria, director adjunt de la Fundació Ernest Lluch.
Els ponents: Dolors Reig, experta en comunitats, mitjans de comunicació social, tendències web i innovació educativa, desenvolupà el tema La societat virtual i la comunicació. Oportunitats i reptes; Genís Roca, director de Roca Salvatella, Innovació i gestió de la informació: noves idees, noves empreses; la periodista especialista en temàtica digital Mercè Molist, La xarxa no enxarxa tothom igual: històries de l’escletxa digital, i Eduard Batlle, periodista d’El Punt digital, que va moderar i dirigir la taula rodona, sota el títol El món virtual: llibertat, seguretat i reptes, amb la participació dels tres ponents.
Tota la jornada va poder ser seguida online directament a través de les webs www.fundacioernestlluch.org i www.museudelamediterrania.cat.
A mesura que s’anaven desenvolupant les exposicions dels conferenciants, en les pauses per esmorzar i a l’hora del dinar era evident una certa preocupació del públic assistent davant la ràpida evolució de les xarxes, de la societat virtual que s’està imposant. I així ho va constatar el moderador de la taula rodona al destacar que totes les preguntes dels assistents responien a una sola temàtica: la influència d’Internet en els seus fills, en l’educació, les xarxes socials, els ordinadors a l’escola… Una autèntica revolució.
Van tancar la jornada Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí, i Lluís Maria de Puig, vicepresident de la Fundació Ernest Lluch.

15-Paseig dels GriellsEl temporal colpeja l’Empordà
L’N-II tallada a l’alçada d’Agullana; ha afectat la carretera C-260 a Roses, així com les carreteres al voltant de Peralada. Diverses platges han desaparegut sota l’aigua. La llevantada ha afectat les platges de Roses, l’Estartit, Tamariu i Platja d’Aro. S’enregistren onades de fins a vuit metres a Port de la Selva i Cadaqués. Vessaments d’aigua de la pluja a la Biblioteca Pere Blasi, de Torroella de Montgrí. Aquests foren els titulars de les informacions.
Les pluges van afectar sobretot el quadrant nord de Catalunya, en molts casos en forma de tempesta. Inundacions al passeig Marítim de l’Estartit i també en alguns dels seus carrers a causa de l’aigua que provenia de la muntanya i no podia desguassar a mar.
La Direcció General de Protecció Civil va mantenir activades les alertes Inuncat per les pluges i Procicat pel mal estat de la mar. Es va tancar el passeig dels Griells , a la banda sud de l’Estartit, durant el temporal pel seu molt mal estat.
La llevantada s’acabà i els pobles afectats es recuperen.

16-Postal Platja Riells anys 80L’Estartit ha perdut en set anys 20.000 m² de platja
La part més afectada és la zona de davant dels Griells, amb un passeig alterat pels temporals, i el Ter Vell.
Per contra, s’ha guanyat sorra arran de l’espigó del port esportiu, que fa de mur.
Josep Pascual, meteoròleg de l’Estartit, indica que els motius de l’actual situació són: la construcció de pantans al llarg dels rius, que provoquen que arribin menys sediments a les platges; el canvi climàtic, que ha fet pujar el nivell de l’aigua del mar (en els darrers 20 anys el mar ha pujat 10 centímetres), i les construccions d’espigons i ports a la costa, que trenquen els corrents marítims i la recuperació natural. I el tractament de neteja de la platja, garbellant la sorra, que deixa la més fina a la superfície i marxa fàcilment amb el vent i l’aigua.
Una possible solució per al passeig dels Griells podria ser la construcció de diversos espigons per retenir la sorra en aquest punt.

Recital de piano a càrrec de Laia Masramon
La col·laboració entre l’acció cultural de l’Obra Social de la Caixa de Terrasa, de Torroella, avui Unnim, i el Museu de la Meditarrània, ha permès aquest recital de piano a l’auditori del museu d’una de les pianistes espanyoles amb més projecció internacional: Laia Masramón. Va interpretar les Variacions en fa menor. Hoboquen XVII de Haidn; la Sonata en mi menor op. 90, i la Fantasia en sol menor, op. 77, les dues de Beethoven, i en la segona part 7 obres de Chopin: els Nocturns núm. 2 en fa sostingut menorop.48, i el núm. 2 en re bemoll major; quatre masurques, la núm.1 en do menor, la núm. 2 en si menor, la núm. 3 en re bemoll major, i la núm.4 en do sostingut menor. I acabà l’actuació amb la Fantasia en fa menor opus. 49. Amb un for aplaudiment del públic assistent.

21 Descarrila un tren a FlaBolca un autocar de l’empresa AMPSA, amb seu a Torroella. Tres ferits lleus
La carretera GI-361, que des de Torroella i l’Estartit, connecta una sèrie de poblacions amb Girona, no disposa del més mínim voral (franja longitudinal, pavimentada o no, contigua a la calçada), com es pot comprovar en la fotografia d’ACN, publicada pel diari El Punt.
Un autocar de l’empresa AMPSA, amb seu a Torroella de Montgrí, va bolcar a primera hora del matí després que el conductor fes un cop de volant per evitar col·lidir amb un minibús de la mateixa empresa que circulava en sentit contrari. L’autocar, de línia regular entre Torroella de Montgrí i Girona, transportava disset persones; tres es van fer ferides lleus i van ser evacuades a l’hospital Josep Trueta de Girona. Tres persones més van ser ateses al CAP de Verges. Dotacions dels Bombers de la Generalitat, dels Mossos d’Esquadra i dels Serveis d’Emergències Mèdiques es van desplaçar al lloc dels fets.

Vila Casas i les fotografies de Centelles
La Fundació Vila Casas ha adquirit als fills de Centelles, Sergi i Octavi, 145 fotografies i les ha cedit a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, i produirà una gran exposició a Can Framis. L’acord fixa que els anys parells (el 2014 serà el primer) Vila Casas farà exposicions al Palau Solterra, el centre de fotografia de Torroella de Montgrí, i té les portes obertes a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona per triar i exposar materials d’altres fotògrafs. Els anys senars, el compromís de fer exposicions de Centelles l’assumeix l’Ajuntament. Això sí, exposicions a fora de Catalunya.

La Caixa i la Caixa de Girona
La retolació de les oficines de la Caixa de Girona canviarà 3 de novembre d’enguany. És el dia en què es farà efectiva l’absorció per La Caixa i a principi d’any es preveu que deixaran de funcionar unes 150 oficines.
Han començat les tasques de formació del personal i es posaran les mesures perquè el canvi no representi cap problema operatiu per als clients de l’entitat absorbida.

Descarrilament d’un tren a Flaçà
El tren regional que feia el trajecte Portbou-Barcelona, amb 200 viatgers, va descarrilar a l’estació de Flaçà. L’últim vagó dels sis del comboi va sortir de la via prop de la zona d’agulles. En un primer moment el trànsit va quedar tallat i posteriorment es va poder circular amb pas alternatiu per una sola via. Dues viatgeres van resultar ferides lleus i van ser traslladades a l’Hospital Josep Trueta de Girona.

Enderrocat l’antic escorxador
S’ha enderrocat ja l’escorxador, per realitzar el projectat nou aparcament a l’entrada sud de Torroella.
Està prevista la construcció d’un nou giratori, en aquesta mateixa zona, per distribuir el tràfic connectant-lo amb el aparcament situat al costar del local polivalent Espai Ter.

Catalunya – Espanya – Món

Catalunya

-Crisi econòmica – execucions hipotecàries
Les execucions, a les comarques gironines, tant de particulars com d’empreses, han crescut un 40% en el primer semestre del l’any. Des del principi de la crisi, ja sumen 40.000 casos. I els càlculs fan preveure que aquesta quantitat es dupliqui a final de l’any. Associacions i entitats demanen una moratòria.

-L’increment de l’atur registrat a Catalunya ha estat en els mesos d’agost i setembre de 18.077 persones. Les xifres eren, al desembre del 2009, 561.761 aturats i a 30 de setembre del 2010, 557.268.
En el mes de setembre, el 87% dels contractes firmats foren temporals.

-L’aeroport de Girona, les taxes i l’anada al Prat de Ryanair
La companyia Ryanair ha començat a volar des de l’aeroport del Prat, on espera arribar als dos milions i mig de passatgers el primer any, i condiciona la seva permanència a Girona a una reducció del preu de les operacions, cosa que sembla que no farà AENA. L’aeroport està inclòs, en el pressupost de l’Estat per a l’any vinent, en el grup que pagarà més que ara pels aterratges.
Ara per ara, Ryanair té mes avions que s’enllacen des de Girona que des de Barcelona.

23-Arqiueta de Sant Martiria-L’arqueta restaurada de sant Martirià exposada ja a Banyoles
L’advocat Carles Mascort va recuperar 19 peces. L’Estat espanyol es compromet ara a completar l’arqueta i la ministra González Sinde va afirmar que la policia busca les peces que falten i que no s’ha de pagar res per les peces sostretes.
Va ser presentada a tots els banyolins en la diada de Sant Martirià, i s’està estudiant la possibilitat que es pugui visitar els caps de setmana, almenys fins el proper Nadal.

-Mort assassinada Maria Gironès, de 85 anys, germana de Sant Josep, de Girona
Al zelador de la residència la Caritat d’Olot, Joan Vila, se li imputen ja dos assassinats. Ha declarat que es sentia Déu al matar-les i ha admès que havia comès tres crims en sis dies.
Els Mossos segueixen les indagacions.

-L’expresident del Barcelona fa una defensa victimista
Joan Laporta nega les acusacions i qualifica d’impecable la seva gestió. Assenyala la vulneració del seus drets al no poder-se defensar en la reunió i confirma que impugnarà l’assemblea.
Assemblea que, amb una estreta majoria de 468 sí i 439 no, porta al jutjat, l’anterior junta, a la qual es reclama el reemborsament de 48 milions de pèrdua.

-El president Montilla, en precampanya
El PSC proposa una reforma a fons de la Constitució i el president Montilla s’oposa a les multes lingüístiques.
Va parlar de Macià i Companys, com a símbols de “col·laboració, solidaritat i respecte mutu “ entre Catalunya i Espanya.
Ha afirmat que “no es reeditarà el tripartit, ni que sumin”.
Artur Mas ha dit que no s’ ho creu.
Mentrestant segueix sense definir-se l’anunciat cara a cara entre els dos polítics. En català? En castellà? On?

-Visita del sant pare a Barcelona
Montilla alaba la labor social de l’Església i veu en les parròquies una ajuda per facilitar la integració d’immigrants.
El papa parlarà a Barcelona, en la seva visita a la Sagrada Família, del diàleg entre fe i cultura.

-Bons de la Generalitat, que col·locaran una quinzena d’entitats financeres
La taxa d’interès per l’adquirent, per un any i un dia, és del 4.75%. Quant al cost per a la Generalitat, a aquesta taxa s’ha d’afegir un 3% de comissió per a les entitats bancàries, un total del 7.75%.
L’agència Moody’s ha rebaixat la classificació del deute de la Generalitat i ha advertit sobre l’increment de les seves despeses financeres.

-Gas Natural farà sis parcs de generació eòlica d’electricitat a l’Alt Empordà
La discussió està servida, els anti-parcs eòlics han presentat demanda al jutjat, i esperen que els retards que origini aquesta actuació paralitzin tota l’operació.

-Els Specials Olympics a Figueres
Més de 800 atletes han participat en les competicions dels Specials Olympics, gràcies a l’esforç de més de tres-cents voluntaris que han tingut cura del seu desenvolupament.

-‘El gran dia de Girona’ ja es pot veure després de 70 anys
L’obra del pintor Ramón Martí Alsina és una de les obres més destacades de l’art català del segle XIX. El conseller de Cultura va inaugurar la instal·lació permanent del quadre a l’auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat a Girona.
Representa la victòria dels gironins sobre l’exèrcit francès; l’artista havia volgut reflectir la lluita i la
resistència del poble oprimit contra l’invasor.

El Gran dia de Girona

El PP basa la seva política en debilitar el català
El PP basa la seva política en debilitar el català. Ja ha qüestionat judicialment al codi de consum, les lleis d’acollida i ara l’ús del català a l’Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Lleida.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els ha suspès de manera cautelar. Com va dictaminar el TC el català no pot ser la llengua preferencial en cap àmbit de Catalunya.
Cal tenir en compte que el percentatge molt majoritari de sentències, dictades a Catalunya, son en castellà, i només un 16% en català.

Sant Narcís i Girona. La Festa gran i les Fires.
Les Fires varen començar el 28 d’octubre i acabaran el diumenge 7 de novembre.
Amb un programa ben farcit: Inauguracions, Fira de Mostres, cercavila, ball de gegants, pregó, barraques, espectacles, castells, circ, infantils, Música, havaneres, sardanes, dansa, Teatre. Sense oblidar la diada de Tots Sants per passejar per mercats i fire que omplen el Barri Vell. Ni el tradicional castell de focs que posarà punt final a les fires.
Sense oblidar el Festival de Tardor Girona/Salt, Temporada Alta 2010.

Reglament d’us del català al consistori
L’Ajuntament de Barcelona va aprovar el divendres 29 d’octubre una declaració institucional defensant el reglament d’ús del català al consistori que el TSJC havia qüestionat suspenent cautelarment set dels seus articles. Amb l’únic vot en contra del PP, el ple expressava així el seu rebuig a la interlocutòria judicial i ratificava el reglament.
A més, la declaració conjunta dels quatre grups avalà el català com un “element de convivència i no de confrontació” i “condemnà l’ús partidista i demagògic” de la llengua.

Espanya

Remodelació del Govern de l’Estat
El president Zapatero, que havia negat qualsevol crisi de govern i afirmà que es tractava solament de la substitució del ministre Corbacho, ha remodelat el govern per aguantar la legislatura, un cop obtingut el recolzament del PNB fins al 2012 (que cobra amb 20 competències transferides).
Dos aspectes a assenyalar: la disminució de la paritat home-dona, que va implantar amb nou ministres femenines l’abril del 2008 i les cares noves del seu govern: Valeriano Gómez, ministre de Treball; Ramón Jáuregui, ministre de Presidència; Leire Pajín, ministra de Sanitat, i Rosa Aguilar, ministra de Medi Ambient.
Alfredo Pérez Rubalcaba, passa a ser “l’home fort” del nou executiu, amb la vicepresidència primera i portaveu, i es manté com a ministre d’Interior. Trinidad Jiménez substitueix Miguel Ángel Moratinos a Afers Exteriors.
Marxen Maria Teresa Fernàndez de la Vega, Bibiana Aido, Miguel Ángel Moratinos, Beatriz Corredor, Celestino Corbacho i Elena Espinosa.

-Recursos al Tribunal Constitucional
La titular del Defensor del Pueblo, Maria Luisa Cava de Llano, ha presentat recursos contra la Llei d’Acollida d’Immigrants i contra la Llei del Consum, que prioritzen la llengua catalana.

Món

-Els premis Nobel d’enguany
La Reial Acadèmia de Ciències sueca ha atorgat els premis Nobel del 2010.
-Física a Andrea Geim i Konstantint Novoselov pels seus treballs amb el grafeno.
-Química a Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi i Akira Suzuki per haver millorat la capacitat de crear compostos avançats, com molècules basades en el carboni.
L’Acadèmia d’Estocolm el de Literatura a l’escriptor peruà Mario Vargas Llosas.
L’Institut Karolinska d’Estocolm, el de Medicina a Robert Edwards, per la fecundació in vitro.
I el comité Nobel del Parlament Noruec, el de la Pau a Liu Xiaobo, històric dissident de la plaça de Tiananmen.

-Equador. El cop d’estat que no va arribar a ser-ho
Des de l’any 1997, Equador ha tingut 7 presidents. El president Correa ha sofert un intent de cop d’estat que no va reeixir i anuncia fermesa un cop sufocada la revolta.

-Xile. La tragèdia del miners xilens
Els trenta-tres miners xilens sepultats a 700 metros de profunditat, a la mina del desert d’Atacama, van ser rescatats i després d’un complet reconeixement han estat donats d’alta de l’Hospital on varen ingressar per a un examen del seu estat. Perseguits per periodistes i paparazzis, ja són a casa seva.

-Alemanya. Multiculturalitat o integració en una cultura comuna?
La presidenta Angela Merkel ha afirmat que l’islam és benvingut “solament quan reconeix els nostres valors fonamentals” i que “l’intent de multiculturalitat ha fracassat”.
La islamofòbia creix a Alemanya. Més d’una tercera part del alemanys creu que Alemanya “sense l’islam seria millor”, i un 58% considera que s’hauria de “prohibir la pràctica de la seva religió”.

-França. L’edat de la jubilació
El Senat va aprovar el projecte de modificació de l’edat de jubilació. Segueixen les vagues, moltes gasolineres estan sense carburants i han sorgit problemes en les plantes de tractament de residus.

-Haití no surt de la penúria i el patiment

Ja s’ha superat la xifra de dues-centes morts pel còlera i es fan esforços perquè l’epidèmia no arribi a la capital Port-au-Prince.