Notícies

73
EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.

 

PER A AQUEST MES DE GENER

CAVALCADA DELS TRES REIS D’ORIENT  ……………………………… dijous 5


TORROELLA I L’ESTARTIT

Mn JosepMn. Josep Barcons, 50 anys de sacerdoci. Mossèn Josep Barcons i Muntada, rector i responsable de les parròquies de Torroella, L’Estartit, Ullà, Bellcaire i Albons, ha complert 50 anys de sacerdoci. El bisbe Narcís Jubany el va ordenar el dimarts 18 de desembre de 1966. Per celebrar-ho, el diumenge 18 es va fer una missa solemne a l’església de Sant Genís, plena de gom a gom, a la que van assistir parents, feligresos i representants de les diverses parròquies d’on va ser rector, Sant Climent Sescebes, Pals i Arbúcies, els quals li oferiren obsequis de productes de les diverses poblacions. Després es va fer un dinar de germanor.

Taula del Ter. El divendres 2 es constituí Taula del Ter, nou organisme promogut pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per assegurar un cabal adequat del riu i reduir l’aportació a Barcelona. L’alcalde Josep Maria Rufí hi assistí com a president de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter.

Reconeixement europeu al Parc Natural.  El dimecres 7 el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter va obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), acreditació d’àmbit europeu. El lliurament del distintiu va tenir lloc al Parlament Europeu, a Brussel·les.

L’Estartit. Festa Major de Santa Llúcia. Es va celebrar els dies 9 i 10 amb diversos actes:

Divendres 9. S’inaugurà la Mostra d’Art Local a la sala d’exposicions de l’EMD, i a continuació es presentà el Llibre de la Festa.

Dissabte 10. Se celebrà la Missa Solemne amb acompanyament d’orquestra. Seguiren Sardanes a plaça i Dinar d’homenatge a la vellesa. A la tarda, Cafè concert i ball.

Com a continuació, els dies 11 i 13 també es van fer actes festius:
Diumenge 11. A la plaça de l’Església es va fer el Tió solidari amb la Creu Roja i Caritas. A mig dia Vermut concert i a la tarda Concert.

Dimarts 13. S’inicià el procés popular per donar nom a la Biblioteca de l’Estartit, se celebrà Missa i Concert de Nadales amb les Veus de l’Estartit, Pregó de Josep Ma. Llenas, seguit de vermut. Al vespre es presentà el Tió popular i se celebrà el Centenari de la façana de l’Església.cucut

la salaJoan Gasull descriu una època. El diumenge 11 al migdia la llibreria Cucut va presentar “El pacifista que pretenia volar una discoteca” de Joan Gasull, un llibre que reflecteix una època, els anys seixanta del segle passat. La presentació es va fer a La Sala, plena de públic interessat, i anà a càrrec del mateix autor, d’Albert Bou i de Margarita Massot. Els protagonistes del llibre, basat en fets reals, van ser tres joves estudiants antifranquistes acusats l’any 1969 d’un intent de volar la discoteca Tiffany’s de Platja d’Aro. Un d’ells, Francesc Tubau, va ser sotmès a Consell de Guerra i condemnat a divuit anys de presó. El fet va sacsejar la nostra vila per les relacions d’aquells nois amb Torroella. (Ho explica Jordi Bellapart en aquest número, article sobre mossèn Enric).

Taller de Nadal a la Biblioteca Pere Blasi. Es va fer el dijous 15.

Pessebre de L’Estartit. El tradicional pessebre de modest Comas s’inaugurà el dissabte 17.

Tió solidari. El diumenge 18, com el dia 11, es va fer altre cop a l’Estartit per a la Creu Roja i Caritas.

Torroella i L’Estartit amb la Marató de TV3. Es van fer actes des del dilluns 5 fins al diumenge 18: xerrades, subhastes, tastets solidaris, degustació de coques i pastissos, espectacles i tallers infantils, tió popular i caminada familiar per la Marató.

L’Home dels Nassos. Es programà per al dissabte 31 al matí la Festa a plaça de la Vila i a la tarda la Cursa dels Nassos.

Actes festius diversos a Torroella i l’Estartit

Peter Pan and the Pirates of Palamos al Cine Petit el cap de setmana dels dies 2, 3 i 4.

Tarda de Documentals. L’organitzà el Cine Club al Cinema Montgrí el dissabte 3.

Circo Mediterráneo. Actuà a L’Espai Ter el diumenge 4.

Xarxa de Músiques. Joventuts Musicals presentà el Cosmos Quartet al Cine Petit el diumenge 11.

Concert de Nadal al Recer. L’oferí la Coral del Recer el dissabte 17.

Concert de Nadal “Blanc”. El programà Joventuts Musicals a l’Espai Ter el diumenge 18.

Festa nadalenca, pastorets i botifarrada. Els Reis de l’Estartit la van organitzar el dissabte 17.

Teatre a l’Estartit. Penjats pel Teatre “La núvia portava cua” a la Sala Polivalent els dies 17 i  18.

Nadal al Museu. Al Museu de la Mediterrània es programà un Taller de Decoració per al diumenge 18, una visita cantada amb Mireia Mena per al dimecres 28 i Taller d’Estrelles i Planetes el 30.

Nadales de les Escoles. Guillem de Montgrí les va cantar el dia 21 i Portitxol el 22.


CATALUNYA

La CUP crema fotos del rei. El dilluns 12 diversos càrrecs electes de la CUP cremaren fotos del rei i demanaren la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané, per la participació dels mossos en la detenció de persones per ordre de l’Audiència Nacional.

El Tribunal Constitucional suspèn el Referèndum. El dimecres 14 el TC va suspendre el full de ruta del Parlament per a la celebració d’un Referèndum l’any 2017.

Forcadell al TSJC. Acompanyada del president Puigdemont i el Vicepresident Junqueras, de molts altres càrrecs polítics i de públic nombrós, Carme Forcadell declarà el divendres 16 davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per pressumpta desobediència.

Unitat pel referèndum. El dia 23 el sobiranisme exhibí unitat per reclamar un referèndum. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, avisà que només avalaria una consulta acordada.


ESPANYA

El TC suspengué el referèndum. El dimecres 14 el Tribunal Constitucional suspengué el pla per convocar el referèndum el 2017 i advertí d’acció penal si s’intenta dur-lo endavant.

El Suprem arxivà la querella contra Fernández Díaz i De Alfonso. Segons el Tribunal, no hi havia indicis de delicte.

Aprovació del marc pressupostari. El dijous 15 al Congrés el president Rajoy aconseguí aprovar per amplíssima majoria els objectius de dèficit i d’estabilitat pressupostària marcats per Europa.


MÓN

França. El dijous 1 François Hollande anuncià la seva renúncia a presentar-se a les eleccions el 2017. El primer ministre Manuel Valls dimití el dimarts 6 i anuncià que es presentaria a les primàries del partit socialista.

Itàlia. El diumenge 4 els italians rebutjaren en referèndum el canvi constitucional proposat pel primer ministre Matteo Renzi i aquest presentà la dimissió. El substituí Paolo Gentiloni.

Atemptats. El dissabte 10 un grup kurd provocà uns quaranta morts a Estambul i el diumenge 11 uns vint-i-cinc cristians van morir en una església d’El Caire.

EUA. Van causar sorpresa i alarma les persones que el president electe, Donald Trump, anà anunciant per formar el seu equip de govern. El dimecres 14 la Reserva Federal elevà 0,25 punts el cost del diner en previsió de possibles tendències inflacionistes.

Síria. Milers de persones abandonaren Alep, després de grans bombardeigs de l’exèrcit sirià sobre la població civil amb l’ajuda de l’aviació russa. El dijous 15, a l’última cimera de l’any de caps d’estat i de govern a Brussel·les, Angela Merkel reconegué la impotència d’Europa davant la barbàrie.

Berlin. Dotze morts i més de cinquanta ferits el dilluns 19 en un atemptat amb camió contra un mercat nadalenc.

  El Cau Gran del Montgrí