Martí Batlle Viader, escultor

116

Martí Batlle Viader s’està donant a conèixer com a escultor  de les nostres contrades. Va nèixer a Ullà ara fa 40 anys ,però  està totalment vinculat a Torroella on actualment té la seva residència. Ell és escultor però amb la particularitat de que les seves obres més conegudes són de grans dimensions. Només heu d’anar en direcció cap a l’Estartit i a la rotonda de la sortida del nucli de Torroella en trobareu un exemple ben significatiu. Una espectacular, estudiada i inspirada escultura de cinc metres d’alçada que ja dona identitat a aquesta entrada. És “Lluna plena sobre la Foradada”.

Però en Martí és pagès. Ell ens concreta: fructicultor especialitzat en la poma.

E.- D’on t’ha sortit aquesta teva vena escultòrica, essent tu treballador de la terra?

MB.- Bé, en realitat, la meva carrera professional és molt variada. Jo he estat professor de formació professional de Tecnologia i Pràctica de l’Automoció durant cinc  anys.

He treballar durant cinc anys més a l’empresa privada, en disseny de matrius per a estampació, com a dibuixant tècnic, fins que l’any 2000 vaig afegir-me a l’empresa familiar. Ens dediquem al conreu de la poma . Però la meva formació en la tècnica i la meva inclinació cap a la creativitat artística em van marcar i conduir cap a la composició escultòrica basada en formes geomètriques, molt properes a l’arquitectura.

E.- La teva vocació artística no ha estat  només l’escultura

MB.- Efectivament . Amb altres companys ens vàrem dedicar al teatre d’aficionats i vàrem constituir la segona generació de la Carota, desde l’any 1988 al 1995. Des del 1991 fins avui, també he estat tocant la bateria en diversos grups locals.

Fou a partir del 1993 quan vaig començar a fer petites obres escultòriques, regals per als col·legues, amb materials aleatoris inconnexes entre ells.

E.- Però exactament el salt cap a l’obra que et caracteritza quan i com va ser?

MB.-Fou l’any  2005. Un arquitecte de Barcelona, el Sr. Patric Genard, que té una casa a Ullà, em va preguntar si volia fer una escultura per  a un hotel que s’estava construint a Bilbao, del qual ell n’era l’autor del projecte. Aquest hotel, de la cadena NH, està al Parc Tecnològic de Bilbao a Baracaldo. Seria una escultura per posar al “hall” de l’hotel. Només hi posava una condició, que l’havia de fer en 10 dies. No sé com m’ho vaig muntar però vaig acceptar i en 48 hores tenia fet un esbós i dins dels 10 dies previstos havia fet l’obra. Em vaig inspirar en la història de Baracaldo, la seva siderúrgia i la ria. L’escultura “Burdingintza” (Siderúrgia) dòna la benvinguda als clients de l’hotel i pesa 350 kg.

E.- Un atreviment i gran seguretat en tu mateix a l’acceptar una proposta tan atrevida.

MB.- Efectivament. Després em van sortir diversos encàrrecs i em vaig decantar per treballar l’hacer corten. Sóc totalment autodidacte. Aleshores em van sortir propostes i noves idees especialment sobre temes locals. D’una proposta de set paisatges del Montgrí en vaig fer tres que es van exposar a Can Quintana: la Foradada. el Cau del Duc i les Medes.

E.- Així doncs la teva obra és sempre per encàrrec?

MB.- El meu treball necessita espai, maquinària auxiliar, pons grua i molta primera matèria. A casa tinc un taller d’uns 100 m2, però quan haig de fer el muntatge i necessito un pont grua vaig a Banyoles on un amic té un gran taller magatzem i m’ajuda. En alguna obra m’han ajudat quatre treballadors seus. Pensa que parlem d’obres, algunes de més de 3000 Kg.

E.- I el futur, qué?

MB.- Jo no em guanyo la vida fent escultures i menys d’aquesta grandària. La meva feina està en la poma. M’haig de racionalitzar. L’escultura de gran format té molts condicionants i és molt difícil tirar-la endavant. Requereix molt temps, espai, diners, mitjans… És feixuc. Continuo fent escultura però més petita. Si em surten nous encàrrecs i m’interessen m’hi puc involucrar.  De tota manera, m’agrada molt l’escultura de grans dimensions. M’agrada l’art en general.

Martí Batlle actualment té obres a Torroella, Baracaldo, Ullà, Jafre, Bellcaire, Gualta, Castellolí, Molló i Vilafranca del Penedès. Podeu consultar la seva obra a: www.viaderescultura.com

La Foradada de Martí Batlle